Tulburarea obsesiv-compulsivă

Tulburarea  obsesiv-compulsivă este o tulburare de anxietate caracterizată prin gânduri incontrolabile, indezirabile și repetitive și prin comportamente ritualice cărora pacientul se simte obligat să le dea curs. Persoanele care suferă de această tulburare mentala sunt capabile să conștientizeze că gândurile și acțiunile lor sunt iraționale, însă se simt incapabile să le controleze.

De exemplu, pacienții cu acest diagnostic pot verifica de zeci de ori dacă au încuiat ușa sau se pot spăla pe mâini până își agresează pielea pentru a diminua nivelul de anxietate produs de gândurile obsesive.

Tulburarea obsesiv-compulsivă poate avea manifestări diferite de la o persoana la alta, chiar dacă mecanismele de declanșare sunt aceleași.

Obsesiile sunt involuntare, iau forma unor gânduri, imagini sau impulsuri incontrolabile, care se repetă la nesfarșit la nivel mental. Pacientii nu își doresc să le aibă, însă nu se pot împotrivi desfașurării lor. Obsesiile sunt tulburatoare și distrag atenția de la activitățile curente, până în punctul în care pot deveni dizabilitante.

Compulsiile sunt comportamente sau ritualuri pe care pacienții simt să le adopte în mod repetitiv, în general din încercarea de a înlătura gândurile, imaginile și impulsurile obsesive. Pacienții care dezvoltă o obsesie față de impurități, pot face curățenie în adevarate ritualuri nesfarșite.

Aceste comportamente menite să ușureze bolnavul de gândurile obsesive nu le înlatura, ci le fortifică, declanșând anxietate.

Cauze

 Cauzele tulburării obsesiv-compulsive nu au putut fi stabilite în mod concret, însă studiile recente pun această afecțiune  pe seama experiențelor traumatizante din copilărie, marcate în special de pedepsele aplicate de părinți abuzivi pentru fiecare regulă încălcată.

Factorul eredității este insuficient documentat, însă s-au putut observa influențele culturale în dezvoltarea personalității obsesiv-compulsive în statele cu o cultură axată pe autoritate, reguli stricte și pedepse aspre.

Simptome

 Pacienții cu tulburare obsesiv-compulsivă prezintă atât obsesii, cât și compulsii, însă există și cazuri când cele doua componente apar separat. Cele mai frecvente semne și simptome sunt ale obsesiilor sunt:

 • teama de contaminare cu germeni sau impurități;
 • teama de a-i rani pe cei din jur sau pe sine;
 • gânduri și imagini sexuale explicite sau violente;
 • gânduri fanatice religioase sau legate de moralitate;
 • teama de a pierde lucruri aparent inutile, dar care ar putea fi necesare la un moment dat;
 • obsesia ca toate lucrurile să fie ordonate, aliniate și simetrice;
 • obsesia pentru anumite superstiții;

Simptomele compulsiilor includ:

 • verificarea repetitivă a încuietorilor, întrerupatoarelor, electrocasnicelor etc.;
 • verificarea stării de siguranță a celor dragi;
 • număratul, apăsatul, repetarea unor termeni și alte gesturi nejustificate pentru
 • reducerea anxietații;
 • menajul și spălatul excesive;
 • ordonarea sau aranjarea lucrurilor pentru ca așa trebuie;
 • rostirea de rugăciuni în mod excesiv, angajarea în ritualuri din pricina temerilor religioase;
 • acumularea de resturi menajere acasă și refuzul de a arunca obiectele inutile;

Tratament

 Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive se axează în principal pe terapia cognitiv-comportamentală și pe tehnici orientate psihodinamic, doua metode terapeutice care s-au dovedit eficiente în cazul celor mai mulți pacienți. Scopul este întelegerea mecanismelor care duc la apariția obsesiilor și diminuarea comportamentelor compulsive.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de inhibitori selectivi ai recaptării  serotoniei , meniți să inhibe rigiditatea și compulsivitatea, chiar și în lipsa episoadelor depresive. Pentru diminuarea anxietății se pot administra anxiolitice  pe termen scurt pentru a evita riscul apariției toleranței sau dependenței. În cazurile foarte severe sunt utile și antipsihoticele.

 

 

Deschide chat
Ai nevoie de ajutor?
Buna!
Ai nevoie de ajutor?